kicsi.gifLevesek


 

 

kicsi_sor-fel.jpg3.gif

A leves legtöbb nép konyhájának elmaradhatatlan kezdő étele. Az ebéd nélkülözhetetlen bevezetője, sokan el sem tudják képzelni nélküle azt. Ízanyagokban gazdag, étvágyat javít, és az étkezéshez kedvező emésztési körülményeket teremt.

A leveseket általában fehér- és barnalevesekre osztjuk fel. A „barna” és „fehér” kifejezés azonban nem a leves színét jelenti. Fehérlevesnek nevezzük a sűrítés nélkül készülő leveseket, így a húslevest, erőlevest, csontlevest, míg barnalevesnek a sűrített leveseket hívjuk.


Konyháink legkedveltebb levese a húsleves

A jó húsleves készítés első szabálya az, hogy a hozzávaló húst és csontot – alapos lemosás után – mindig hideg vízben tegyük fel főzni és ne túl gyorsan forraljuk fel. A lassú, fokozatos felmelegedés révén a hosszantartó főzés következtében a hús tápnedvei lassan kioldódnak. Így főtt húsunk kevésbé lesz ízletes, de a leves tartalmazni fogja a hús összes tápnedveit, finom ízű és tápláló lesz.
A húsleves főzés másik lényeges követelménye, hogy a felfőzés és zöldségelés után mindig lassú, egyenletes forrással főzzük azért, hogy szép kristálytiszta, áttetsző maradjon. A magas hőfokon, gyors forralással főzött húsleves megtörik és gusztustalan, zavaros lesz.
Nagyon fontos az is, hogy a tűzhelyről levéve a levest - leszűrés előtt - kb. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy teljesen leülepedjék. Kanállal átszedve szűrjük a levest – sohasem öntve, vagy átborítva, megfelelő óvatossággal, hogy a leves ne törjön meg, ne váljon zavarossá, hanem szép tiszta maradjon. A húslevesbe való betéteket (pl. finommetélt) külön fűzzük ki és csak tálaláskor tegyük a levesbe.


A jó leveskészítés alapvető feltételei

A jó leveskészítés első feltétele a nyersanyagok gondos megválogatása. Valójában jó levest csak szép, friss és a célnak megfelelő, jó alapanyagokból lehet főzni. A barnaleveseknél szinte nélkülözhetetlen a megfelelő fűszerezéssel jól kifőzött csontlé, mert ez ad erőt, tartalmat és jó ízt a levesnek.
Egyes barnaleveseknél, így a zöldséglevesnél, gombalevesnél ajánlatos a vegyes zöldséget, gombát a főzés megkezdése előtt zsírban kissé megpirítani, mert a forró zsír hatására jóízű pörzsanyagok, aromatikus anyagok keletkeznek. Fontos a levesek alapos kiforralása is, egyrészt mivel ezzel érjük el a leves kellő simaságát, másrészt mivel a kiforralás jobban felszínre hozza, kidomborítja a leves ízét, zamatát.
A fűszerezésre különös gondot fordítsunk, mindig ízlésünknek megfeleljen. Azonban lehetőleg kerüljük a túl erős fűszerezést, mert könnyen elronthatja a leves jellegét, és sokszor teljesen élvezhetetlenné teszi azt.


A leves sűrűsége ízlés dolga

Vannak, akik a ritkább, vékonyabb levest kedvelik, mások viszont a sűrűbb, tartalmas leves hívei. Általában sem a túl híg, sem pedig a túl sűrű leves nem élvezhető, ezért ezt mindenképpen tartsuk szem előtt.
Az étrend megválasztásánál nagyon fontos a leves helyes megválasztása
Nehezebb, tartalmasabb ebédet mindig egy könnyebb, míg könnyebb ételekből összeválogatott étrendet inkább egy táplálóbb, laktatóbb levessel vezessünk be.
A levesek kedvelői azt tartják, hogy a jó leves az ebéd egyik legfontosabb része. Ha a leves rosszul sikerült, leronthatja az egész ebéd értékét. Ezért törekedjünk arra, hogy a leves mérsékelt fűszerezésével, ízeinek összhangjával, illatával, zamatával ne csak az étvágyat keltse fel, hanem fogyasztása örömet is szerezzen.


kicsi_sor-fel.jpg3.gif


kicsi.gifSzékely csalánleves

Hozzávalók:1 kg zsenge csalán,2-3 gerezd fokhagyma,2 dl tejföl,2 tojássárgája, 5dkg rizs.
Elkészítés: A csalánt leforrázzuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Két-három gerezd fokhagymát összezúzunk és a levesbe tesszük a rizzsel együtt. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés ecettel savanyítjuk. Tálaláskor a tejföllel kevert tojás sárgákra öntjük a levest. Hidegen, melegen egyaránt pikáns, üdítő hatású étek.

 


kicsi.gifTárkonyos pityókaleves (burgonya)

Hozzávalók: 1 kg pityóka, 4 dkg hagyma, 8 dkg murok, 4 dkg petrezselyem, 1 db tojás, 2 dkg liszt, fél dl tejföl, kis csomó petrezselyemzöld, fél dl olaj, 0,2 dl ecet, 1 dkg só, kis csokor tárkonylevél.
Elkészítés: A hagymát , apró kockákra vágjuk, és a megtisztított, kockákra vágott murkot, petrezselzem gyökeret együtt olajban kissé megpároljuk, aztán felöntjük 1,5 dl vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a meghámozott, kisebb kockákra vágott pityokát, megsózzuk, és készre főzzük. Beletesszük az aprított tárkonyt meg az ecetet. Egy tányérban felverjük a tojást, és belecsurgatjuk a kész levesbe. Tejföllel tálaljuk.


kicsi.gifErdélyi csorba borjúhúsból

Hozzávalók: 50 dkg borjúszegy, 5 dkg zsir (olaj), 12 dkg vöröshagyma, 12 dkg sárgarépa, 10 dkg paszternák, 5 dkg zeller, 15 dkg burgonya, 1 db citrom, 1 dl tejföl, 1 csomó kapor, őrölt bors, só

Elkészítés: A kockákra vágott borjúszegyet kb. 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Egy serpenyőben zsirt hevítünk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a vékony karikára sült sárgarépát, zellert, paszternákot és a darabolt burgonyát. Enyhén megsózva puhára pároljuk, majd a forrásban lévő levesbe öntjük. Amikor az anyagok megpuhultak, citromlével enyhén savanykásra ízesítjük, majd hozzákeverjük a tejfölt. Friss, vágott kaporral meghintve tálaljuk.

 

kicsi.gifGyergyói cibereleves bárányhússal

Hozzávalók: 40 dkg bárányhús, 10 dkg zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg köles, 4 dl búzakorpa cibere, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dkg lestyán, 1 dl tejföl, 5 cl tejszín, 1 db tojássárgája, őrölt bors, só,
A ciberéhez: 25 dkg búzakorpa, 5 dkg kukoricaliszt, 8 dkg barna kenyér, 1 db citrom

Elkészítés: A kisebb kockákra vágott bárányhúst hideg vízbe téve felforraljuk. A leves tetejére feljövő habot leszedjük és beletesszük az apróra vágott friss zöldhagymát, a zúzott fokhagymát. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a kölest és a búzakorpa ciberét, amelyet előzőleg megfőztünk.Vágódeszkára téve apróra vágjuk a friss kaprot, zöldpetrezselymet és a lestyánt. Ezzel a levest megszórjuk, hozzáadjuk a tejfelt és a tejszínt, még egyszer felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük az elhabart tojássárgáját. A leves elkészítéséhez szükséges ciberét egy kiváló erdélyi recept szerint úgy készítjük el, hogy egy cserépedénybe tesszük a búzakorpát és a kukoricalisztet. Hozzáadunk egy szelet barnakenyeret, egy felkarikázott citromot és kb. 2 liter forró vízzel felöntjük és elkeverjük. Egy napig letakarva, egyszer-kétszer még megkeverve, langyos helyen tartjuk. Amikor a cibere savanykás ízűvé válik, üvegekbe szűrjük, és még egy hétig hűvös helyre téve pihentetjük.

 

kicsi.gifSzékely tárkonyleves libatepertős galuskával

Hozzávalók: 10 dkg tárkonylevél, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 12 dkg libatepertő, 1 db tojás, 6 dkg zsemlemorzsa, ecet, törött bors, majoránna, só

Elkészítés:A friss tárkonyt finomra vágjuk. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, beletesszük az összevágott zöldfűszert, és kb. 1,2 liter csontlével felengedjük. Kevés tejet és tejfölt öntünk hozzá, megsózzuk, majd néhány percig gyöngyözve forraljuk. Közben a libatepertőt ledaráljuk, sóval, törött borssal, majorannával ízesítjük. Hozzáadjuk a tojást, majd annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy lágy anyagot kapjunk. A forrásban lévő levesbe kisebb galuskákat szaggatunk belőle. Végül a levest kevés ecettel savanykássá ízesítjük.

 

kicsi.gifPoéka leves

Hozzávalók: 50 dkg sertés comb, 16 dkg vöröshagyma, 25 dkg karalábé, 25 dkg sárgarépa, 16 dkg fehérrépa, 16 dkg aszalt szilva, 1/2 dl olaj, 1 dkg pirospaprika, 16 dkg liszt, 2 db tojás, 1 dl tejföl, só, bors, babérlevél

Elkészítés:Az olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott combot. Ezeket együtt megpároljuk, majd belekavarjuk a pirospaprikát és felöntjük 1,5 liter vízzel. A zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk és beletesszük a forrásban lévő levesbe. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük. A tojásokból és 12 dkg lisztből apró galuskákat készítünk. A galuskákat és az aszalt szilvát beletesszük a levesbe. A tejfölt elkavarjuk a megmaradt liszttel és ezzel sűrítjük be a levest. Tálaláshoz külön tejfölt adhatunk hozzá.

 

kicsi.gifNövendék parasztcsorba

Hozzávalók: 30 dkg növendék comb, 20 dkg burgonya, 16 dkg hagyma, 8 dkg zöldpaszuly, 4 dkg zöldborsó, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg fehérrépa, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 1 dkg  KNORR Delikát Ételízesítő Extra, 2 dkg paradicsompüré, 0,2 dl citromlé

Elkészítés:A növendék combot közepes kockákra vágjuk és odatesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, hagymát, majd a szintén kockákra vágott burgonyát, a zöldborsót és a zöldbabot. Amikor készre főtt, hozzáadjuk a paradicsompürét, az apróra vágott zöld lestyánt, ételízesítőt, és citromlével vagy borslével savanyítjuk.

 

kicsi.gifHáromszéki komaleves

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sertéshús, 12 dkg vöröshagyma, 30 dkg sertésvelő, 5 dkg rizs, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, babérlevél, pirospaprika, törött bors, só

Elkészítés:A savanyú káposzta levét kevés vízzel felhígítjuk úgy, hogy kb. 1,2 liter legyen. Felforraljuk és beletesszük a kissé összevágott savanyú káposztát és a kisebb kockákra vágott sertéshúst. Belekeverjük a finomra vágott vöröshagymát és babérlevéllel, sóval ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a velőt és a megmosott rizst. Kissé pirított rántást készítünk, amelybe kevés pirospaprikát és törött borsot keverünk. Ezzel a levest besűrítjük, végül a tejfölt és hozzákeverve néhány percig forraljuk.

kicsi.gifLúdaprólékleves

Hozzávalók: 20 dkg gomba, 1 lúd aprólékja, 2 kanál liszt, kis szerecsendióvirág, 2 ek vaj, 1 ek libazsír, 1 ek rizs, kevés zöldpetrezselyem, só, bors

Elkészítése: Az aprólékot kevés vízben, szerecsendió-virággal félig puhára főzzük, majd bezöldségeljük. Jól megmosott rizst is teszünk bele.

Serpenyőben apróra vágott zöldpetrezselymet, szeletekre vagdalt 20 dkg gombát párolunk vajon, majd két kanál liszttel meghintjük. Felengedjük húslével, és hozzáadjuk az aprólékhoz.

A májat külön megsütjük libazsírban, és felvágva a levesbe tesszük.

 

kicsi.gifSzékely lakodalmi tyúkhúsleves

Hozzávalók: 1 tyúk vagy 2 csirke, 2 petrezselyemgyökér, 50 dkg murok, 1 kicsi fej zeller, 1 kicsi fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1 kis fej karalábé, 10 szál petrezselyemzöldje, 1 marék zöldborsó, só, bors, laskatészta

Elkészítése: A megtisztított és jól megmosott, feldarabolt tyúkot hideg vízben tesszük fel főni lassú tűzre. Ha felforrt, habját leszedjük, megsózzuk. A hagymát és a fűszereket vászonzacskóba kötve belehelyezzük. A zöldségeket hasáb alakúra vágjuk, majd a levest felfőzésétől számított 30 perc múlva bezöldségeljük. Lassú, egyenletes tűzön a tyúkot puhára főzzük, majd a szeletekre vágott gombát, zöldborsót belehelyezzük, és együtt fellobbantjuk. Leszűrjük. Egy kevés levesben a kockára vagy hosszúra vágott laskát kifőzzük. Tálalás előtt a feldarabolt tyúkot és zöldségfélét a tálra helyezzük, majd a finommetéltet a levesben tálaljuk. A levesnek aranysárgának és áttetsző tisztának kell lennie. A tetejét vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg.

Megjegyzés: Sok helyen petrezselyem helyett borsot használnak, székely szokás gyömbérrel vagy sáfránnyal fűszerezni.

kicsi.gifSzabógallér- vagy tűrt laskaleves

Hozzávalók: 2 liter csontleve,1tojás,15dkg liszt,1fej hagyma, 5 dkg zsír vagy olaj, paprika, só, petrezselyemzöldje

Elkészítése: Egy tojással laskát kell készíteni. Mikor kinyújtódik, nem hagyjuk megszáradni.

Egy fej hagymát apróra vágva kevés zsírban vagy olajban megpárolunk, majd paprikát teszünk bele, sózzuk, és a laska egyik felére kis csomókban soronként rárakjuk. A laska másik felét ráhajtjuk, és fakanállal kocka alakban megnyomkodjuk. Késsel vagy derelyevágóval vigyázva kivágjuk, hogy a tésztából ki ne jöjjön a töltelék.

A levesben megfőzzük. Ha kész, petrezselyemzöldet hintünk a tetejére. Utánízesítjük.

Megjegyzés: Sok háziasszony grízt is pirít hagymával. A töltelék elkészítésénél minden házban másképpen jártak el: frissen főtt, sütött vagy másnapos hússal, gombával, esetleg zsenge karalábéval, murokkal, füvekkel ízesítették.

kicsi.gifTejfölös leves

Hozzávalók: 1 kávéskanál vaj, 1 ek liszt, 1 kis fej hagyma, csipetnyi köménymag, 7 dl csontleves, 7 dl tejföl, szerecsendió, szegfűbors, só, bors, kenyér

Elkészítése: Vajban főzőkanálnyi lisztet sárgára pirítunk, hozzáadva apróra vágott vöröshagymát, pici köménymagot, késhegynyi borsot.

7 dl tejfölt keverünk közé, s ugyanannyi csontlevest töltünk hozzá. Jól meghabarjuk. Kevés ideig főzzük, majd sózzuk, porrá tört szerecsendiót, szegfűborsot adunk hozzá. Pirított kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés: Tetejére, diónyira szaggatott, forró olajban kisütött fánkocskákat adva ez a leves különlegesen finom étel.

kicsi.gifSuhantott leves

Hozzávalók: 2 murok, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg libazsír, 20 dkg füstölt libaszalonna, 20 dkg tarhonya, 2 dl tejföl, só, bors, 1 csomó petrezselyemzöldje

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát késhegynyi törött borssal a felhevített libazsírban aranysárgára pirítjuk, majd beletesszük a karikára vágott murkot, petrezselymet és felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel.

Az apróra vágott füstölt libaszalonnát kisütjük, és egy kevés zsírjával együtt a levesbe öntjük. A forrásban lévő levesbe tesszük a tarhonyát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha a tarhonya megpuhult, a leves zsírjából, ha szükséges, keveset leveszünk. Jól megtejfölözzük és még egyszer fellobbantjuk.

kicsi.gifTarhonyaleves

Hozzávalók: 2 murok, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb karalábé, 2 ek libazsír, 2 marék tarhonya, fél fej hagyma, 1 ek vaj, 15 dkg gomba, 1 tojássárgája, 1 kanál tejföl, só, bors

Elkészítése: A murkot, petrezselyemgyökeret, kisebb karalábét kockákra vágva sós vízben nem egészen puhára főzzük. Két kanál libazsíron két marék tarhonyát rózsapirosra pirítunk, adunk hozzá fél, igen finomra vágott hagymát, mellyel már csak kicsit pirítjuk. Késhegynyi borsot adunk hozzá, és felöntjük a zöldséges lével, mellyel lassan jól felforraljuk. Petrezselymes vajon megpárolt gombát teszünk hozzá.

Tálaláskor egy tojássárgáját két evőkanál tejföllel elkeverünk a levesestálban és ráöntjük a levest.

kicsi.gifPacalleves

Hozzávalók: 2 kg pacal, 1 kg borjúcsont, 2 paszternák, 10 szál petrezselyemzöld, 2 murok, 1 zeller, 4 tojássárga, 2 fej hagyma, 1-2 ek ecet vagy citromlé, só, bors

Mivel a pacal lassan fő meg, korán oda kell készíteni.

Elkészítése: Több vízben is jól megmossuk, sóval, esetleg kukoricaliszttel jól bedörzsöljük, s utána ismét vízben átöblítjük. Fazékba tesszük, és 4 liternyi lobogó vízzel fél óráig főzzük, akkor kicseréljük a vizet, a friss lét megsózzuk, és a pacalt, 3-4 órányit csendesen főzzük a csontokkal, majd hozzáadjuk a megmosott és fölaprított zöldséget, és együtt főzzük. A pacalnak kézzel szaggathatónak kell lennie. Ha erről meggyőződtünk, a zöldségeket megtakarítjuk, és laskára vágjuk, majd visszahelyezzük a lébe. A csontokat kiszedjük. A levesestálban a tojássárgáját elkeverjük, és óvatosan felhígítjuk a forró levessel. Ízlés szerint savanyítjuk. A gondos háziasszony borecetet és frissen reszelt tormát is tesz az asztalra, hogy mindenki tetszés szerint vehessen belőle.

Megjegyzés: A pacal régebben olcsósága és babrás elkészítése miatt a szegényebb népréteg eledele volt. Manapság az ínyencek szeme fölcsillan, ha valamelyik kolozsvári vendéglő étlapján turistaként megpillantják a pacallevest. Nagyváradon pedig a pacalpörkölt lett keresett ínyencség.

kicsi.gifKöménymagleves

Hozzávalók: 2 ek olaj, 2 ek liszt, 1 fej hagyma, 1 kávéskanál köménymag, késhegynyi bors, só, pici zöldpetrezselyem, 1 csésze galuska vagy csipetke

Elkészítése: Az olajból és lisztből barna rántást készítünk reszelt hagymával, egy kanál köménymaggal, késhegynyi borssal. Hideg vízzel felengedjük, tovább főzzük, majd leszűrhetjük, ha a köményt nem akarjuk a levesben hagyni.

Sózzuk, és apró galuskát vagy csipetkét főzünk bele. Kevés finomra vágott zöldpetrezselyemmel tálaljuk.

Változatok: Pirított kenyérkockákat is adhatunk vele - a laskák helyett.

kicsi.gifGyötört leves

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg zsír vagy olaj, 1 hagyma, só, paprika, petrezselyemzöldje

Elkészítése: Egy tojásból, pici sóból, és annyi lisztből, amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrunk, s a reszelő nagyobbik fokán megreszeljük. Fél óráig szárítjuk.

Kevés zsírba vagy olajba apróra vágott hagymát teszünk, ebbe beleforgatjuk a reszeltet, és addig pergeljük, amíg rózsaszínű lesz, s a forró zsír kissé megkapja. Ekkor félrehúzzuk, megpaprikázzuk és megkeverjük.

Feleresztjük másfél liter vízzel, sózzuk, és addig főzzük, amíg a reszelt puha lesz. A végén petrezselyemzöldet vágunk bele.

Változat: Készíthető tökmaggal is: Fél liter szárított-pirított tökmagot enyhén megtörünk, és kevés levesben megfőzünk. Így adjuk a reszelthez.

kicsi.gifSóskaleves

Hozzávalók: 20 dkg sóska, 4 ek liszt, 1 tojás, fél csésze tejföl, só, bors, 2 ek olaj vagy vaj, fél csésze tejszín

Elkészítése: A sóskát szárától megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. Forró olajon, folytonos keverés mellett pépesre puhítjuk.

Sózzuk, borsozzuk, és 2 kanál liszttel tűzön tartva kavarjuk. Lassan vízzel, de ha lehet, hús- vagy csontlével feleresztjük, keveset főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt is.

Végül 1 tojásból, 2 kanál lisztből kevés tejföllel készült galuskát szaggatunk bele, de lehet rizst is belefőzni.

kicsi.gifCéklaleves

Hozzávalók: 50 dkg cékla, cukor, 1 citrom, 1 ek vaj, 1 tojás, 2 dl tejföl, só, bors, csipetnyi friss tárkony

Elkészítése: A céklát megmossuk, meghámozzuk s enyhén sózott, cukrozott vízben megfőzzük, leszűrjük, és szitán át a levesbe törjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és tárkonyozzuk.

Citromlével ízesítjük, majd a tejföllel elhabart tojássárgáját is beletesszük. Ha szükséges, folyamatosan keverve felmelegítjük.

kicsi.gifPóréhagymaleves palacsintával

Hozzávalók: 3-4 szál póréhagyma, 4 nagyobb pityóka, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 murok, 1 liter tej, 1 tojás, 1 csésze liszt, só, 1 csomó metélőhagyma

Elkészítése: Tejben megfőzzük a megtisztított murkot, petrezselymet, zellert, leszűrjük, a levében megfőzzük a kockákra vágott krumplit és a póréhagyma karikára szeletelt fehér részét.

Mikor a zöldség megpuhult, még hozzáadunk 5 dkg vajat és sózzuk, borsozzuk. Közben cukor nélküli híg palacsintát készítünk apróra vágott metélőhagymával, összegöngyöljük, kisujjnyi széles szeletekre metéljük, és tálaláskor a levesbe tesszük.

kicsi.gifKorpacibereleves

Hozzávalók: 2 murok, 1 petrezselyemgyökér, 2 zeller, negyed fej káposzta, 1 karalábé, 15 dkg liszt, 15 dkg zsír, só, bors, menta, majoránna, lestyán, 15 dkg túró, fél dl tejföl, kapor, 2 tojás, 5 dl korpacibere, 1 fej hagyma

Elkészítése: Vágjuk apróra a zöldségeket, pároljuk meg 8 dkg zsírban, hintsünk rá 3 dkg lisztet és pároljuk tovább. Öntsük föl a szükséges vízzel és fűszerezzük be: sóval, borssal, mentával, majoránnával, lestyánnal. Amikor kész, túrógaluskát főzünk bele.

A galuskához 5 dkg zsírt habosra kavarunk, és hozzáadjuk a túrót, tejfölt, egy szál finomra vágott kaprot, 2 tojást, kb. 12 dkg lisztet, és annyi vizet, hogy jó galuskatészta legyen. A galuskatésztát a levesbe szaggatjuk.