Előételek
Padlizsán krém (vinete)
Hozzávalók: 4-5 padlizsán, 1 lilahagyma, só, majonéz.
Majonézhez: 1 főtt tojás sárgája, 1 nyers tojás sárgája, olaj, só, mustár.
Elkészítés: A padlizsánok miden oldalát megsütjük (rezsón vagy parázson). Hideg vízbe tesszük, és az égett héját, még melegen lehúzzuk és péppé zúzzuk fa késsel (akkor nem feketedik meg).Egy kis fej lilahagymát lereszelünk, lecsurgatjuk a levét A végén meg összeöntünk mindent egy tálba (padlizsán, lereszelt hagyma, majonéz, só). És az egészet jól összekeverjük. Kenyérre kenve fogyasztjuk.
|
Töltött tojás
Hozzávalók: 10 db tojás főzve, megtisztítva, só, bors, egy doboz májkrém, 1 evőkanál mustár, házi készítésű majonéz.
Elkészítés: A tojást félbevágjuk, a sárgákat tálba tesszük, a mustárt, a fűszereket, és a májkrémet hozzátesszük, villával összetörjük, majd habosra kikeverjük. Ezzel megtöltjük a tojás fehérjéket és majonézzel jó bőven leöntjük. Fogyasztás előtt egy félórára tegyük hűtőbe.
|
Sonkával töltött gombafejek
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 8 dkg vaj, 6 dkg liszt,3 dl tej, bors, pirospaprika, só, 40 dkg főtt füstölt sonka,2 db tojássárgája, reszelt sajt.
Elkészítés: A gombafejeket megtisztítjuk és megmossuk. A gombafejeket egy vajjal megkent edénybe helyezzük, mindegyik belső részét megsózzuk, és kevés őrölt borssal megszórjuk. Az 5 dkg vajból, 6 dkg lisztből és a tejből sűrű besamelmártást készítünk, amelyet sóval, tőrölt borssal és pirospaprikával ízesítünk. Belekeverjük az apróra összevágott főtt, füstölt sonkát és a tojássárgáját. A gombafejeket ezzel a töltelékkel megtöltjük, megszórjuk reszelt sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a sütőbe megsütjük.
|
Kocsonya
Hozzávalók: 1,5 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, füle, farka), kis fej vöröshagyma, 3-5 gerezd fokhagyma, csípős paprika (el is hagyható), só,szemes bors ízlés szerint. Tetejére:piros fűszerpaprika,esetleg citromkarika.
Elkészítés: A kocsonyahúst jól megtisztítjuk és mossuk. Hideg vízben feltesszük főni,az első levét leöntjük,és új vízben felkészítjük főzni. Ha ismét felforr, hozzáadjuk az ízesítőszereket és a fűszereket. Kis lángon -hogy ne zubogjon-, lassan készre főzzük.A megfőtt húsokból a nagyobb csontokat kivesszük és a mélytányérokba egyenlően szétosztjuk. A levet lezsírozva rászűrjük a húsokra, és hideg helyre tesszük dermedni. Tetejét ízlés szerint megszórhatjuk piros paprikával, őrborssal, vagy kevés citromlét csepegtethetünk rá, illetve ictromkarikával,.petreyselzem zölddel díszíthetjük. Kanállal kiveszünk egy kevés lét, és ha ujjunkat belemártva "ragacsos", akkor biztos, hogy zselatin használata nélkül is meg fog dermedni
.
|
Túróval tőltött paradicsom
Hozzávalók: 8 db közepes paradicsom. 25 dkg túró, 5 dkg margarin, 1 csomag petrezselyem, õrölt köménymag, só, borsikafû
Elkészítés: A paradicsomok kalapját levágjuk, közepét kivájjuk. A túrót áttörjük és jól kikeverjük margarinnal. Fűszerezzük és beletesszük a vágott petrezselymet. Beletöltjük a paradicsomokba. Kalapjukat visszarakjuk és margarinból pici pöttyöket teszünk rá. Így olyan lesz mint egy gomba.
|
Fasírozott, egybesütve
Hozzávalók: 50 dkg darálthús, 4 tojás + 1 tojás, 1 zsemle (vagy szikkadt kenyér), 1 kissebb hagyma, 3 evőkanál olaj, só, bors, fokhagyma, petrezselyemzöld
Elkészítés: A zsemléket beáztatjuk vízbe vagy tejbe (a tejtől omlósabb puhább lesz). Keményre főzünk 4 tojást. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük. A darált húst összegyúrjuk a kiszorított zsemlével, 1 tojással, sóval, fokhagymával, borssal és a petrezselyemzölddel. Egy tálba tesszük az apró hagymát, olajat és egy nagyon kevés vizet. A hús egy részét kinyújtjuk egy lapítóra, a közepére helyezzük a kihűlt, megpucolt főtt tojásokat, és ráhelyezzük egyenlően a megmaradt húst. Áthelyezzük a kiolajozott tálra, és előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt megsül, de közben gyakran locsoljuk meg a levéve
|
Húsos gombás rolád
Hozzávalók:
Töltelék: 400 gr sertés darálthús, 1 közepes hagyma, 1 konzerv champignion gomba, 125 gr mozzarella, 250 gr sajt, olaj, só, bors
Rolád: 140 gr vaj, 130 gr liszt, 300 ml hideg tej, 4 nagy tojás vagy 5 kicsi, só
Ekészítés:
A töltelék: Az olajban üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, hozzá adjuk a húst és egy kevés vizet. Amikor a hús színe változni kezd, hozzá adjuk az apróra vágott gombát, összerotyogtatjuk, és közben kevés vizet adunk hozzá. A végeredmény nem kell vizes legyen, de se túl megpiritva. Ezek utána sóval és borssal ízesitjük. A mozzarellát a nagy reszelön le reszeljük.
A rolád: A vajat megolvasszuk, hozzáadjuk az egész lisztet egyszerre, és gyorsan elkavarjuk. Pár percet rotyogni hagyjuk, és ha már levegő jön ki belőle, hideg tejet üntünk rá apránként. Lassú tűzön hagyjuk és közben kavargatjuk, akkor van kész ha elválik az edény falátol és aljától, ezek után hűlni hagyuk. A kihűlt masszába egyenként belekeverjük a tojás sárgáját, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához keverjük. A tepsit sütőpapírral béleljük és 190-200 C fokon tíz percig sütjük a lapot, majd 10 perc sütés után 180 C fokra álitjuk. NAGYON FONTOS 20 PERCIG NE NYISSUK KI A SÜTŐT! Addig sütjük míg aranysárga nem lesz. Mikor megsült a sütőpapírral együtt vesszük ki és egy száraz kendöre helyezzük, majd rákenjük a húsos gombás masszát és a mozzarella darabokat (vagy a reszelt mozzarelát). Ezek után a sütőpapir segitségével feltekerjük. Pár percig pihentetjük, majd kevés tejfellel megkenjük és reszelt mozzarellát szórunk rá. Újra vissza tesszük a sütőbe, de csak anyi időre míg a sajt ráolvad.
|
Francia saláta (SALADE DE BOEUF)
Hozzávalók:
25 dkg levesben főtt sovány marhahús (lehet disznó, szárnyas is)
A levesben főtt zöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé)
4-5 db héjában főtt burgonya
1-2 kemény tojás
3 ecetes uborka
1 pohárnyi főtt zöldborsó
3 tojásból majonéz
1 dl tejföl
Só bors, mustár
Fél citrom leve
A lecsepegtetett, kihűtött húst és zöldségeket apró kockákra vágjuk a burgonyával, uborkával, kemény tojásokkal együtt. Hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót.
Elkészítjük a majonézt, bőven adunk hozzá mustárt, kis sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és tejföllel lazítjuk. A mártás háromnegyed részét a salátába keverjük, a többivel pedig bevonjuk.
Ízlés szerint díszítjük.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|