ferfi.jpgkopjafa-kicsi.jpgno.jpg             Székely ízek: Éva honlapja      kapu.jpg 
MENÜ

 

kicsi.gif Italok

 

 

kicsi.gif Pálinkak kicsi.gif Borok kicsi.gif Sörok
kicsi.gif Szörpök
kicsi.gif Likrök kicsi.gif Üditők
kicsi.gif Teák kicsi.gifPuncsok
kicsi.gifKoktélok

 

 

kicsi_sor-fel.jpg3.gif

 

 

rozsaitalok.gif rozsaitalok.gif rozsaitalok.gif

 

A pálinka kizárólag gyümölcsből vagy a szőlő törkölyéből készülhet, így nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott finomszeszt vagy aromát. Az ital minimális végső alkoholfokának 37,5%-osnak kell lennie.

Az eredeti szabályozás a pálinka elnevezés használatát csak Magyarországon és négy osztrák tartományban engedélyezte. Azonban a magyarországi szabadalmi hivatal beleegyezett abba, hogy a székelyföldi pálinkakészítők is használhassák a elnevezést abban az esetben, ha megjelölik a pontos földrajzi származási helyet. Így kászoni vagy oroszhegyi szilvapálinkával is találkozhatunk majd.

Miközben az európai intézményekben az országok hajba kapnak a különböző hagyományos termékek, mint a pálinka vagy a kürtőskalács nevek kizárólagos használati jogáért, ezzel mit sem törődve, a székely falvakban sütik a pityókás házikenyeret, a kürtőskalácsot és főzik a szilvapálinkát. Vannak, akik tudatos hagyományőrzésből, mások kereskedelmi céllal, de olyanok is akadnak, hál’istennek, akik az ősi rend szerint a család használatára sütik-főzik a hagyományos székely ételeket, italokat.

 

 

kicsi_sor-fel.jpg3.gif

 

 

 

 

rozsaitalok.gif

 

Asztali nézet