ferfi.jpgkopjafa-kicsi.jpgno.jpg             Székely ízek: Éva honlapja      kapu.jpg 
MENÜ

 

 

 

 

 

kicsi.gifErdélyi tokány
Hozzávalók: 60 dkg birka vagy marha apróhús, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl marhahúsleves, 1 evőkanál paradicsompüré, só, 1 teáskanál pirospaprika, frissen őrölt bors
Elkészítés: A birka- vagy marhahúst csíkokra vágjuk. A húsos, füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját lábosban kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a húscsíkokat és körös-körül megpirítjuk. Sóval, zúzott fokhagymával, pirospaprikával, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Húslevessel felöntjük, belekeverjük a paradicsompürét. Fedő alatt puhára pároljuk. Puliszkával vagy párolt rizzsel körítjük.

 

kicsi.gifBrassói aprópecsenye
Hozzávalók: 3-4 személyre: 50 dkg apróhús 5 evőkanál olaj 3 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma őrölt bors só
Elkészítés: A húst (sertést vagy pulykát) vágd 1,5-2 cm-es kockákra. A megtisztított vöröshagymát aprítsd finomra, és az olajon előbb pirítsd üvegesre, majd pici vizet aláöntve párold meg.Tedd hozzá a húst és a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd. Ha a hús a pirítástól már megfehéredett, önts alá egy kis (legfeljebb negyed ujjnyi) vizet, és fedô alatt párold puhára. Közben a vizet szükség szerint pótold, de a végére hagyd teljesen elfogyni. (Ilyenkor már nincs rajta a fedő és sűrűbb kevergetést kíván.) A szokásos körete az apró kockákra vágott pirított burgonya. (Igen jó, ha a gyakorlatilag kész húst és krumplit egy-két percig együtt is pirítod.) A klasszikus receptek fele részben marha és fele részben disznóhúst használnak. Ilyenkor a párolás a marhával kezdődik, s amikor az már félig puha, csak akkor kerül bele a disznóhús.

kicsi.gifCsikós tokány
Hozzávalók: 60-80 deka sertéslapocka,15-20 deka vöröshagyma,1 evőkanálnyi piros paprika, 1 deci paradicsomlé, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, étolaj, 2 deci tejföl, 1 evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem.
Elkészítés: Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, elkeverjük benne a piros paprikát és beletesszük a kisujjnyi hosszúságúra és késhátnyi vastagra vágott húsmetéltet s kissé lepörköljük. Aztán megsózzuk, paradicsommal és 2 deci vízzel feleresztjük és fedő alatt pároljuk. Hozzátesszük még a szétnyomott gerezd fokhagymát is.
Ha a hús puhulni kezd, belekeverjük a finom metéltre vágott zöldpaprikát, a 2 deci tejfölt és 1 evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselymet. Ezzel aztán puhára pároljuk.
Galuskával vagy burgonyával tálaljuk

 

kicsi.gifCsirkepaprikás
Hozzávalók: 4 személyre: 1 kis csirke (1 kg körüli), 7-8 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1–1 dl tejföl és tejszín, 1 teáskanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só; köretnek 8 db, a szokásos módon készített túrógombóc, de pirított morzsa és cuk...
Elkészítés: A csirkedarabokat megmossuk és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot apró kockára daraboljuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk.
A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a péppé zúzott fokhagymát, s kevés folyadékot hozzáadva, a tűzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk az előkészített húst, megsózzuk, és időnként kevergetve, rázogatva félpuhára pároljuk. Beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, és készre pároljuk.
Köretként galuskát vagy rizst adjunk hozzá, valamilyen idénysalátával. Ha a fenti módon elkészített csirkéből a húst kiszedjük, és a visszamaradó pörköltalapot tejfölös, tejszínes habarással besűrítjük, kiforraljuk, és szűrőn átszűrve öntjük a húsra, paprikás csirkét készítettünk.

kicsi.gifCsirkepörkölt
Hozzávalók: 1200 g csirkecomb vagy -mell 50 g zsír 80 g vöröshagyma 100 g zöldpaprika 80 g paradicsom 12 g fűszerpaprika só, fokhagyma
Elkészítés: A csirkedarabokat megmossuk és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot apró kockára daraboljuk, a fokhagymát péppé zúzzuk.A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk.
A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a péppé zúzott fokhagymát, s kevés folyadékot hozzáadva, a tűzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk az előkészített húst, megsózzuk, és időnként kevergetve, rázogatva félpuhára pároljuk. Beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, és készre pároljuk.
Köretként galuskát vagy rizst adjunk hozzá, valamilyen idénysalátával. Ha a fenti módon elkészített csirkéből a húst kiszedjük, és a visszamaradó pörköltalapot tejfölös, tejszínes habarással besűrítjük, kiforraljuk, és szűrőn átszűrve öntjük a húsra, paprikás csirkét készítettünk.

kicsi.gifErdélyi hagymás csülök recept
Hozzávalók: 1 nagy kicsontozott csülök, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, törött bors ízlés szerint, olaj a hagyma sütéséhez.
Elkészítés: A csülköt megtisztítom, megmosom, leszárítom és jól besózom. Egy alufólia darabba úgy csomagolom be, hogy a sülés közben képződő leve ne folyhasson ki.A becsomagolt csülköt tepsire teszem és az előmelegített forró sütőben jó egy órán keresztül erős lángon párolom. Közben a vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágom, és a forró olajban ropogós pirosra megsütöm. Meleg helyre teszem. (Nem szabad befedni, sem megsózni, mert megereszkedik!) A fokhagymát szétzúzom és ráöntök két teáskanálnyi vizet. A megpuhult csülköt kiszedem a fóliából, bőrét úgy vágom fel, hogy a hús belsejéhez hozzáférjek. A fokhagymás lével bekenem kívül-belül, majd egy lapos tűzálló tálra teszem bőrével felfelé. A sült hagymát rátéve, pár percig még a sütőben pirítom.

kicsi.gifGombapörkölt
Hozzávalók: 600 g gomba, 120 g vöröshagyma, 100 g zsiradék, 300 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 3 teáskanál édesnemes paprika, fokhagyma, ízlés szerint só
Elkészítés: A gombát megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, forró zsiradékban megpirítjuk.Hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikákat, a felszeletelt paradicsomot, a szétnyomkodott fokhagymát, a gombát. Meghintjük pirospaprikával, fakanállal jól átkavarjuk, ha szükséges, kis vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. Tálalás előtt sózzuk! Ha víz helyett vörösborral eresztjük fel, az íze még jobb lesz.

kicsi.gifHagymás rostélyos
Hozzávalók: 80 dkg rostélyos csonttal együtt, 12 dkg zsír, 1 kanálka liszt, törött bors, só, 3 nagy féj hagyma. Elkészítés: A rotélyosokat gyengén kiverjük, megsózzuk és megborsozzukA hagymát vékony karikákra vágjuk, meghintjük liszttel, és jól összekeverjük vele, majd a megforrósított zsírban, nagy lángon világosbarnára pirítjuk. A hagymát leszűrjük, és melegen tartjuk. Ugyanebben a zsírban nagy lángon a rostélyos szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük, tálra tesszük, rászórjuk a pirított hagymát, meglocsoljuk a fennmaradó zsírral, és sült burgonyával, savanyúsággal tálaljuk.

kicsi.gifKáposztás kocka
Hozzávalók: (4 személyre): 50 dkg száraztészta 1 kg káposzta 2 evőkanál zsír vagy olaj cukor bors só
Elkészítés: A káposztát nagy lyukú reszelőn reszeld le, sózd be, tedd félre fél órára, azután nyomd ki a levét.A felforrósított zsiradékon karamellázz meg 1 kávéskanálnyi cukrot (kevergetve addig hevítsd, amíg szépen megbarnul), majd add hozzá a káposztát, és folytonosan keverve pirítsd, a végén borsozd is meg. A tésztát főzd ki, forgasd bele a pirított káposztába, s - időnként átforgatva - együtt is forrósítsd át.

kicsi.gifKolozsvári káposzta
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 50 dkg darált sertéshús, 25 dkg darált marhahús, 2 fej hagyma, 15 dkg rizs, 2 dl tejföl, 2 doboz paradicsompüré, só, bors, köménymag, 6 babérlevél, petrezselyem, kapor, 4 evőkanál zsír,
Elkészítés: Lábosban megolvasztunk egy kanál zsírt, felmelegítjük és a forró zsírba beletesszük az apróra vágott káposztát. Jól megforgatjuk, hogy alaposan megpiruljon, utána félretesszük. Serpenyőben felmelegítünk egy kanál zsírt, és kevergetve aranyszínűre pirítjuk benne a felaprított hagymát. Amikor megpirult, hozzáadjuk a rizst, azt is megpirítjuk. Kevés vízben feloldjuk a Vegetát, jól megkeverjük, és a hagymás rizsre öntjük.
Néhány percig pároljuk, majd a darált húshoz adjuk. Összedolgozzuk, és amikor összeállt, őrölt fekete borsot, kevés sűrített paradicsomot és tetszés szerint petrezselymet, kaprot teszünk bele. Jól összekeverjük és félretesszük. Jénai tálat kikenünk zsírral, beleteszünk egy réteg káposztát. Néhány szem borsot, kevés köménymagot szórunk rá, és elterítünk rajta egy réteg húst. Ügyeljünk arra, hogy a húsréteg vastagabb legyen, mint a káposzta, így az étel ízletesebb lesz. A húsra megint ráteszünk egy réteg káposztát, úgy, hogy jól befödje. Erre is teszünk néhány szem borsot, megszórjuk köménymaggal, s rátesszük a babérlevelet és a tejfölt. A tálat lefedjük, és fél órára sütőbe tesszük. Körülbelül negyedóra múlva levesszük a fedőt, a hátralévő időben a káposzta szépen megpirul. Puliszka illik hozzá.

kicsi.gifLucskoskáposzta
Hozzávalók: 1 kisebb fejes káposzta, 60 dkg sertés hús, 15 dkg rizs, 1 nagyobb fej hagyma, 1 lecsó paprika, 1 paradicsom, pár szem köménymag (akár el is hagyható), 1 kisebb db füstölt hús vagy csont, édesnemes paprika, só, tejföl.
Elkészítés: Én ugyan úgy készítem, mint a székely káposztát, csak nem savanyú hanem gyalult, lesózott és kinyomkodott fejeskáposztából. Pörköltöt készítek amibe a füstölt húst rögtön bele is főzöm, amikor kb 1 órája fő beleteszem a káposztát és felengedem vízzel. Felforralom és kevéssel utánna a tisztított mosott rizst is hozzá teszem. Készre főzöm. Ízlés szerint lehet tejfölt tenni rá.

kicsi.gifPacalpörkölt
Hozzávalók: 1,5 kg pacal, 2 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, 2 közepes zöldpaprika, 1 közepes paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál zellerzöld, őrölt köménymag, majoránna, só.
Elkészítés: A pacalt jól megmossuk, a sötét és hibás részeket kivágjuk, majd bő vízben feltesszük főni. Főzés közben a habját folyamatosan leszedjük.
Amikor megpuhult, a főzőléből kivesszük, jól leöblítjük, és vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, pirospaprikával meghintjük, majd egy kevés vízzel felöntve jól kiforraljuk.
A csíkokra vágott pacalt, a felkockázott paprikát és paradicsomot rádobjuk. A zúzott fokhagymával és a felaprított zeller zölddel, köménymaggal, majoránnával fűszerezzük, megsózzuk, és fedő alatt, lassú forralással készre pároljuk. Petrezselymes burgonyával körítve tálaljuk.

kicsi.gifPaprikás krumpli
Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 50 g zsír, 50 g füstölt szalonna, 150 g vöröshagyma, 1 teáskanál édesnemes paprika, 100 g paradicsompüré vagy friss paradicsom, 300 g kolbász, 2 db zöldpaprika, só.
Elkészítés: A vöröshagymát finomra vágjuk, forró zsírban aranyszínűre pirítjuk, hozzásütjük az apróra vágott szalonnát is, amíg üveges nem lesz. Meghintjük pirospaprikával, hozzátesszük a megtisztított és feldarabolt krumplit, megsózzuk, fakanállal átforgatjuk, s fedő alatt kis ideig főzzük, hogy a paprika íze jól átjárja a burgonyát. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát, a paradicsompürét - vagy a negyedekre vágott friss paradicsomot -, kis vizet öntünk alá, és fedő alatt mérsékelt tűzön főzzük. Amikor a krumpli már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt is, és készre főzzük. Forrón tálaljuk.

kicsi.gifPásztor tarhonya
Hozzávalók: 60 dkg tarhonya, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 5 gramm pirospaprika, javasolt folyadékmennyiség 1,2 l ízlés szerint só
Elkészítés: A sütôt begyújtjuk, hogy forró legyen. A tarhonya súlyához viszonyítva kétszeres (1,2 liter) mennyiségű sós vizet forralunk. A tarhonyát zsíron aranysárgára pirítjuk.Egy kevés finomra vágott hagymát adunk hozzá. Ezzel is megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és fűszerpaprikát adunk hozzá. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük a sós, forrásban levő vízzel. Felforraljuk, fedővel lefedjük. A forró sütőbe helyezzük, és készre pároljuk. Miután a tarhonyát kiemeltük a sütőből, pecsenyevillával fölkeverjük. A tarhonya készíthető vöröshagyma és fűszerpaprika nélkül is. A tarhonyát lefedve vízfürdőben tartjuk melegen tálalásig. A tarhonyát forrón, előmelegített tálra halmozzuk.

kicsi.gifRakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 10 tojás, 20 dkg lángolt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dl tejföl, kevés vaj, só, ételízesítő, zsemlemorzsa.
Elkészítés: Megmossuk a krumplikat és héjában megfőzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet. Ha kicsit meghűlt a héját könnyen lehúzhatjuk. Amíg megfő a krumpli odarakjuk főni a 10 tojást is.Amíg főnek a tojások felkarikázzuk a kolbászt és felszeleteljük, majd bevagdossuk a szalonnacsíkokat. Egy tepsit kivajazunk, kicsit megszórjuk zsemlemorzsával. Először a tojások fognak megfőni, amiket szintén felkarikázunk. A felkarikázott krumpliból egy sort az aljára teszünk. Megsózzuk, tehetünk rá kis ételízesítőt is. Arra egy sor felszeletelt tojást. Majd rá egy sor kolbászt. A tetejét megkenjük tejföllel. Az egészet újra megismételjük. Krumpli, tojás, kolbász, tejföl, só, ételízesítő majd az egészet betakarjuk egy sor krumplival, só, ételízesítő. Majd az egészet megkenjük a maradék tejföllel. A tetejére rátesszük a bevagdalt szalonnákat. Majd aki szereti, a tetejére még szórhat egy kis sajtot. Az egészet berakjuk az előmelegített sütőbe és addig sütjük amíg a szalonna meg nem pirul.

kicsi.gifSzékelygulyás
Hozzávalók: (4 személyre): 50 dkg combból készült sertéspörkölt, 80 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, köménymag, babérlevél, só.
Elkészítés: A káposztát kevés sós vízben a babérlevéllel párold puhára. (Ha túl sok leve marad, szűrd le.A pörkölt levébe főzd bele az összetört fokhagymát és a csipetnyi köménymagot, add hozzá a tejfölt és még egyszer forrald össze. A pörköltet keverd a káposztához, és forrald még vagy 10 percig. (A babért dobd ki.) A gulyást paprika és paradicsomszeletekkel díszítve, forrón tálald.

kicsi.gifTöltött paprika
Hozzávalók: 4 személyre: 8 közepes paprika, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál zellerzöld, 1 evőkanál olaj, 40 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka), 8 dkg rizs, 1 tojás, 1 kávéskanál édesnemes pirospaprika, 1 l paradicsom ivólé vagy 10 dkg sűrített paradicsom, 1 kávéskanál cukor, 3 evőkanál (rizs)liszt, vagy kukorica keményí...néhány szál petrezselyem.
Előkészítés: Nem túl húsos, kerekded végű paprikákat vásárolunk, megmossuk, kicsumázzuk őket, az ereket és magokat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zellerzöldet leöblítjük.
Elkészítés: A töltelékhez megfonnyasztjuk a hagymát az olajban. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a tojást, a pirospaprikát, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összedolgozzuk, és a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák). A paradicsomlét (vagy az 1 l hideg vízzel elkevert, sűrített paradicsomot) 1 kávéskanál sóval, a cukorral és a zeller zölddel felforraljuk. Beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc). Nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast! A paprikákat óvatosan, szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz adjuk, és 5 percig szelíden forraljuk. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk, ízlés szerint utána sózzuk, végül mély tálba szedjük, és petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.

kicsi.gifTúrós csusza
Hozzávalók: (4 személyre): 50 dkg száraztészta , 50 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, só.
Elkészítés: A szalonnát vágd kis kockákra, s süsd ki a zsírját. A szalonnakockákat emeld ki, s a zsírba keverj 2 kanál tejfölt. A túrót morzsold szét villával, vagy kézzel.
A tésztát főzd ki, majd forgasd bele a felforrósított tejfölös zsírba, - ha a tészta nem elég forró, melegítsd utána -, s keverd hozzá a túrót. (Ha már benne van a túró, nem tesz jót neki a melegítés!) A tálaláskor locsold meg a maradék tejföllel, s szórd rá a szalonnakockákat.
Ha juhtúróval készíted (abból 30 dkg-mal számolj), akkor nem kell tejföllel meglocsolni, viszont jó megszórni apróra vágott friss kaporral. Ha édesen készíted, vagy kerülöd a húsneműt, akkor szalonnazsír helyett forró, margarinos tejfölbe forgasd a tésztát, s ekkor természetesen a töpörtyű is elmarad. Édesszájúak szalonna helyett cukorral is ehetik érdemes ki próbálni.

kicsi.gifZsírban sült máj
Hozzávalók: 20-25 dg libazsír, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, kacsamáj.
Elkészítése: A tejbe beleteszed a felszeletelt fokhagymát és a kacsamájat. 1-2 órát hagyod állni benne.Utána felforrósítod a libazsírt, óvatosan bele eresztred
a kacsamájakat, - vigyázz, mert spriccelhet -, 3-4 percig nagy lángon sütöd, megforgatod, és amikor már pirosas mindkét fele, akkor kis lángra teszed és még 8-10 percig sütöd. Ennyi idő alatt feltehetően átsül. Szúrd meg hústűvel, ha nem ereszt levet kész. Tedd egy kisebb jénaiba, öntsd rá a zsírját, lehetőleg fedje be a zsír a májat, akkor sokáig eláll, majd tedd be a hűtőbe. Újhagymával, friss ropogós kenyérrel 10 ujjatokat fogjátok nyalogatni utána.
Asztali nézet