ferfi.jpgkopjafa-kicsi.jpgno.jpg             Székely ízek: Éva honlapja      kapu.jpg 
MENÜ

kicsi_sor-fel.jpg3.gifkicsi_sor-fel.jpg3.gif

kicsi_sor2.gifkicsi_sor2.gif

 

kicsi.gif Menű
* Vendégkönyv
* Főoldal
* Kedvencz linkek
* Gasztronomia

* Konyhai eszközok

kicsi.gif

coolclips_food0734.gif Ételek

* Levesek
*Levesbetétek
* Előételek
* Főételek
* Köretfélék
* Hidegtál
* Salátak

kicsi.gif

Sűtemények

 

 

kicsi.gif

Édességek

 

kicsi.gif

Italok

*
Pálinkák
*Borok
*Sörök
*Szörpök
*Likrök
*Puncsok
*Koktélok
*Teák
*Üditők

kicsi.gif

Befőzések

 

kicsi.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


fej.jpgfej.jpgfej.jpgfej.jpg

szekelykapu.jpg

sor1.jpgsor1.jpgsor1.jpg

Házad lehet bárhol, de hazád csak itt.

tulipan.giftulipan.gif

Csíkszentkirály

Csikszereda

sor1.jpgsor1.jpgsor1.jpg

kicsi.gif A híres székely konyha

A székely konyha jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és sajátos elkészitési mód használatának együttes hatása alakított ki.
Ízeinek és zamatainak varázsa egyedülálló,mert természetes.

Ennek megfelelõen a székely konyha alapvetõ jellemzõi:
- a sertészsír, a vöröshagyma és a fûszerpaprika együttes használat
- a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása
- a tejföl nagymértékű felhasználása
- sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással, sűrítés)
- sajátos fűszerezési eljárások
- magas szénhidráttartalmú köretek és fõzelékek fogyasztása

Ha a székely konyháról beszélünk, nem árt annak tájszavainál is odafigyelni egy
kicsit, mert errefelé nemcsak az ízvilág, hanem a nyelv is őrzi a hagyományokat.  a burgonya felénk pityóka, a tésztaféléket említve a székely ember kizárólag süteményre gondol, a főtt tészta nálunk laskának nevezendő, a sárgarépa muroknak felel meg a petrezselyem fehérrépát jelent,  a bab fuszujka névre halgat, a vörös hagyma az vörös ( veress) és nem fehér, általános a román nyelvből kölcsönvett, ejtés szerinti árdé, vagy árdéj a paprika nevére, illetve a vinette a padlizsán nevére halgat.

A fő fogások között különlegességnek számít a kukoricadarából (törökbuza) készült puliszka, aminek főzési, sütési mesterei igazából a román pásztorok, de ugyanígy a gyimesi csángók. Szintén a román konyhától kölcsönzött pacalleves, a balkáni csorba  aminek különleges ízt kölcsönző leustyán, van ennek egy erdélyi változata is de erről majd bővebben a leveseknél.

Leggyakrabban a sertéshúst használják, de a baromfi, marha, sőt a bárány is helyet kap. A krumplit, vagyis „pityókát” teszik nagy gyakorisággal köretnek- sütve, főzve, pirítva. Messze földön híres a cserépedényben főzött töltött káposzta- ezt sertés, és marhahússal vegyesen készítik, csomborral és kaporral. Házi kenyérrel ellenállhatatlan.

Tipikus erdélyi sütemény ( tészta) a "Kürtőskalács", a csöröge, a pánkó.
A szilvapálinka és a székelyköményes elmaradhatatlan ital. A székely ember szíverősítőnek, szívmelengetőnek is nevezi. Minden családban ebéd előtt isszák, hogy meghozza az étvágyat. Ha vendég érkezik, legyen az akár a szomszéd, akár betévedt idegen, a gazda egy pohár szilvapálinkával fogadja. Ez megtiszteltetést jelent.

Ha már valaki járt Erdélyben, tudja mit jelent a székely vendéglátás; azt is tudja, hogy nem lehet visszautasítani a megterített asztalt, és szó szerint „bele beszélik” az ételt az emberbe!
Ha beléptél egy székely „portára”, tudnod kell- egy kis kupica szilvapálinka, szíverősítő fogad, és sértő, ha nem fogadod el. Az székely ember ezzel fejezi ki szeretetét, így adja tudtára, hogy szívesen lát a házában
Fontos tudnivaló, hogy evés közben nincs beszéd, hisz mindkettőhöz a szánkat kell használni, így aki sokat beszél, keveset fal- tartja a székely mondás
A híres székely konyha,azt mondják, azért olyan finom, mert szeretettel fűszerezi a gazdasszony

Régen minden ház előtt ott díszelgett a székelykapu, hirdette a gazda jólétét. Ma kevés van belőlük. Minden felirat egy- egy jókívánság: mint béke a bemenőre, áldás a kimenőre; ez is szívélyességet, békességet, vendégszeretetet tükrözi.

 


Asztali nézet